Életmód

Több mint húszezer közreműködővel szervezik meg a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált


A népművészeti közösségek Kárpát-medencei ünnepén látványos zenés-táncos felvonulással, kézműves-bemutatókkal, közös énekkel, tánctanítással, gálaműsorral és táncházzal készülnek a néptáncosok, népzenészek és kézművesek, Körmendtől Csíkszeredáig harminc helyszínen.

Június 11-én délelőtt 10 órakor mind a harminc helyszínen egy időben, több mint húszezer népviseletbe öltözött néptáncos részvételével, ökumenikus istentisztelettel kezdődik a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál. A nap folyamán látványos zenés-táncos felvonulással, közös énekkel, körtánccal, össztánccal folytatódik a rendezvény, majd mindenhol elhangzik Csoóri Sándor Virágvasárnap című verse. Délután tánctanítással, népzenei „összehúzásokkal”, kézműves bemutatókkal, este gálaműsorral és táncházzal készülnek a résztvevők a Körmendtől Csíkszeredáig megvalósuló fesztiválon.

Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál célja, hogy a népművészeti mozgalom közösségei ismertté tegyék a Csoóri Sándor Program eredményeit,

annak kiemelkedő színvonalát, közösségekre gyakorolt jótékony hatását. A fesztiválon minden, a Csoóri Sándor program által támogatott közösség bemutatkozik, a rendezvény célja, hogy áttekintést adjon a mozgalom teljes vertikumáról, és a már jól ismert együttesek mellett a Kárpát-medence-szerte működő kisebb hagyományőrző közösségek is bemutatkozhassanak.

Népművészeti együttes (Fotó/Forrás: Majnik Zsolt / Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál)

A Csoóri Sándor Program segítségével 2017-től eddig soha nem látott támogatásban részesültek a népművészeti közösségek Kárpát-medence szerte.

Az eddig nyújtott mintegy 20 milliárd forintos támogatás eredményeként az egész Kárpát-medencében látványosan fellendült a hagyományőrző-népművészeti élet.

A program segítségével immár megfelelő forrással gazdálkodhattak a gyerek és felnőtt néptáncegyüttesek, a népzenei együttesek és a kézműves közösségek.

DSC_5376-JozsefGoraczPhotography-112808.jpg

Népművészeti együttes (Fotó/Forrás: Gorácz József / Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál)

A nagyszabású fesztiválsorozat az országos népművészeti szövetségekkel, a határainkon túli magyar népművészeti szervezetekkel, valamit a harminc helyszín rendezőegyesületeivel együttműködve a Martin György Néptáncszövetség szervezésében valósul meg. A rendezvény ingyenesen látogatható!

A Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál helyszínei:

Bőszénfa–Ropolypuszta, Budapest, Csíkszereda, Csongrád, Debrecen, Eger, Jászapáti, Kecskemét, Kozármisleny, Körmend, Lenti, Marosvásárhely, Nagyida, Nagyvárad, Nyíregyháza, Pápa, Pécs, Perkő, Révkomárom, Salgótarján, Sárospatak, Szabadka-Palics, Szamosújvár, Szarvas, Százhalombatta, Székelyudvarhely, Székesfehérvár, Szekszárd, Tatabánya, Vitnyéd

További információ az esemény Facebook-oldalán található.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Népművészeti együttes (fotó: Gorácz József / Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál)

Visit this link of Original Article

Related Articles

Back to top button