Hírek

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba


A Kosztolányi Dezső Színház lesz a 11. Vendégváró Fesztivál vendége. A szerbiai teátrum két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával Budapestre. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17. és február 19. között láthatják az érdeklődők.

A Vendégváró Fesztiválon minden évben egy-egy határon túli, magyar műhely mutatja be produkcióit a VII. kerületi teátrumban. A Bethlen Téri Színház ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat hívta vendégül, akik a szervezők ígérete szerint tabudöntögető és progresszív előadásaik közül a legjobban sikerülteket hozzák magukkal. 

„A Bethlen Téri Színház kiemelt célja, hogy a határon túli társulatok megmutathassák értékeiket, művészetüket a fővárosban. Hiszem, hogy így egy még szélesebb képet kaphatunk a magyar kultúráról, arról, hogy

milyen kérdések foglalkoztatják a modern korban a mai embert –

mondta a rendezvény kapcsán dr. Váczi László, a Bethlen Téri Színház ügyvezető igazgatója. 

A fesztivál plakátja (Fotó/Forrás: Bethlen Téri Színház)

A fesztivál programja

Február 17, 19 óra – Lovas Ildikó: Amikor Isten hasba rúg

„Amikor Isten hasba rúg, megszületik a gyermek.

Arra gondoltam, hogy Isten hasba rúgott és tévedett, mert angyalt akart küldeni, de kobold bújt elő.

Azonban nem tévedett az Isten, mert angyalt és koboldot szánt nekem. Egy angyalt és koboldot, egymásba gabalyodó különös lények, ezektől lett két ember a fiam. Két ember. És különleges.” (Lovas Ildikó)

„Nem egy vidám világ ez, és nem egy vidám élet, ergo nem felhőtlenül vidám előadás. Vizualitása csodálatos. (…) Költészet, színház, képzőművészet, irodalom és zene. Fogyasszák, néha jólesik egy hasba rúgás!” – írta az előadásról Szerda Zsófia.

Játsszák: Banka Lívia, Crnkovity Gabriella, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Ozsvár Róbert és Verebes Andrea
Díszlettervező: Urbán András
Jelmeztervező: Marina Sremac
Rendező: Urbán András 

Február 18, 19 óra – Az Úr nevében

Egy politikailag brutálisan inkorrekt előadás

– olvasható a színlapon műfaji meghatározásként.  

„Kereszténység és iszlám.
Kerítés és európai demokrácia.
Férfiak és nők.
Szerelem és szenvedély.
Szerelem és gyűlölet.
Szenvedélyes gyűlölet” – folytatódik a felvezető szöveg.

kosztolanyi_azurneveben-113130.jpg

Az Úr nevében előadásának egyik jelenete (Fotó/Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

Jászay Tamás kritikus így látta az előadást: „Urbán András rendezése vasmarokkal kapja el és nyomja oda a fejünket az éles lámpákkal megvilágított tükörhöz, hogy aztán száz percen keresztül ne engedjen a szorításból”.

Játsszák: Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Nagyabonyi Emese
Látványterv: Urbán András
Zeneszerző: Irena Popović
Koreográfus: Vedrana Božinović
Dramaturg: Gyarmati Kata
Rendező: Urbán András

Február 19, 19 óra – Gunilla Boëthius: A föld fia

„Björn és Anja az erdőben. Björn szereti a madarakat. Anja gyereket akar. Az erdőben megfogan Kalle. A szülés pillanatában a fák megelevenednek, az ég elsötétül.

Kalle félig a földbe ásva születik. Sem Björn, sem Anja nem tudja kimozdítani onnan. Talán gyökerei vannak, és nem lábai.

Hideg telek és könyörtelen fagyok jönnek. Björn, Anja és Kalle az erdőben. Björn szerette a madarakat, Anja gyereket akart, Kalle növekszik a földben” – áll a színlapon.

koszotolanyi_foldfia-113015.jpg

Jelenet A föld fia előadásából (Fotó/Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

„Az előadás témája azon az abszurd helyzeten alapszik, hogy egy fiú a földbe születik, ám a szereplők különösebb megrökönyödés nélkül fogadják el az irracionális állapotot, és a valóság szükségszerű körülményeként tekintenek rá – ezért is szemlélhetjük ezt a művet a mágikus realizmus alkotásaként. Ezt a lebegő misztériumot – az akceptált felfoghatatlant – szegezi a földhöz az a nyerseség, amely az előadás kíméletlenül szókimondó szövege, érdes, kifejezetten nyugtalanító zenei hangzása által folyamatosan visszazökkenti a nézőt az asszociációiban való túlzott elkalandozástól, feszes figyelmet követelve a játéktérnek” – Gyurkovics Virág kritikus így látta az előadást.  Játsszák: Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Verebes Andrea és Búbos Dávid Fordította: Szappanos Gábor Dramaturg: Balázs Júlia Díszlettervező: Fekete Anna Jelmeztervező: Pető Kata Rendező: Hegymegi Máté

Fejléckép: Az Amikor Isten hasba rúgott előadás egyik jelenete (Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)Visit this link of Original Article

Related Articles

Back to top button