Életmód

Széles vizek – Juhász Réka lemezbemutató koncertje a Fonóban


Juhász Réka új lemezén a Kárpát-medence különböző helyeinek hömpölygő, áradó, vagy éppen csendesen folyó dallamaiban merülhetünk el. Az összeállítások címeit származási helyük egy-egy jelentős vize adja, amelyek legtöbbször a települések, tájak, zenei dialektusterületek neveivel is egybecsengenek.

Juhász Réka (Fotó/Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Juhász Réka és zenésztársai október 28-án adnak lemezbemutató koncertet a Fonóban: 

A víz az emberiség egyetemes jelképvilágában az egyik legmélyebb, legösszetettebb jelentésű elem.

A magyar népművészetben is nagyon gazdagon és színesen szerepel ez a szimbolika. A víz, a világ teremtése előtt már létezett. A felette lebegő Isteni Lélek teremtette a rendet, adott törvényt a létezéseknek, és rendezte a vizeket is. Ezért, ha kútba tekintünk, vagy, ha tavak, tengerek partján állunk, átláthatunk a másik világba.” – írja az alkotó a lemez kapcsán.

Az élet vize a világ mozgatója, ezért kútjainkat, forrásainkat megszenteljük és áldásként tekintünk az esőre. Az élet nagy átváltozásai, az idő múlása, a régitől való búcsúzás, az új eljövetele, bánat és vigasz, mind kifejeződnek a folyók, patakok, források üzenetén keresztül. Az ember útját végigkísérik a vízzel kapcsolatos szertartások, képek, jelek.

Ebből a végtelen bőségű forrásból merített Juhász Réka egy kortyravaló magyar népdalt.

Ahogy írja: „Az árral utaztunk, a nagy hegyek forrásaitól, zengedező patakokon, a magyarság legfontosabb folyóin, a Tiszán át a Dunába, hogy végül visszatérhessünk mi is a Tengerbe. Hozott az ár szerelmet, keresztelőt, házasságot, halált, temetést, elválást, vigasztalást, születést… Visszanéztünk a történelem folyamára, láttunk rabságot, búcsúzó és menetelő katonákat, így hát énekeltünk róluk is.”

Juhász Réka: Széles vizek

lemezbemutató koncert

helyszín: Fonó Budai Zeneház

Időpont: 2022. október 28., 19:00–20:30

A lemez 2022-ben készült a Csend Stúdióban, zenei rendezője Szabó Csobán Gergő volt.

 

A lemez megvásárolható a Fonónál és a terjesztőknél. A lemezbemutató koncertről bővebben a Fonó weboldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Juhász Réka (Forrás: Fonó Budai Zeneház)

Visit this link of Original Article

Related Articles

Back to top button