Életmód

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán


A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.

A 2023-as operaszezonban a világ egyik legkedveltebb operájának, George Bizet Carmenjének köszönhetően a világ zenekedvelőinek találkozóhelyévé válik a Szentmargitbányai Kőfejtő. Minden bizonnyal nagy izgalom előzi majd meg az operavilág egyik legkeresettebb művésznője, Kristīne Opolais debütálását Carmen szerepében a kőfejtő színpadán.

Bár napjainkban többnyire mezzoszopránok interpretálásában hallhatjuk Carment, számos szopránt ismerünk, akik megmérettették magukat Bizet mesterien megírt szerepében,

és emlékezetesen alakították azt: például a legendás Geraldine Farrar, Enrico Caruso oldalán, vagy Maria Callas, aki nemcsak színpadon énekelte a szerepet, hanem hangfelvétel is megörökíti alakítását, valamint Anja Silja, aki a Bécsi Állami Operházban alakította a cigánylányt, de Régine Crespin és Jessye Norman közreműködésével is ismerünk hangfelvételeket.

A francia rendező, Arnaud Bernard-nak nem ez lesz az első Carmen-rendezése. Az elmúlt években, Helsinki, Lausanne, Tokió és Szentpétervár színpadain láthatta a közönség interpretációit. A kőfejtőben azonban Alessandro Camera látványtervezővel és Carla Ricotti jelmeztervezővel egy vadonatúj produkciót hoznak létre. A régmúlt idők álomvilágot idéző filmstúdiójává alakítják át a Szentmargitbányai Kőfejtő kulisszáit.

Arnaud Bernard a legfiatalabb rendező, aki valaha a híres Veronai Arénában színpadra vihetett alkotás,

2005-ben Puccini Bohémélet című operáját, majd 2017-ben Verdi Nabuccóját. Ez utóbbi rendezést tavaly nyáron újra színre vitték, és az előadás felvételeit televíziós közvetítések, valamint mozielőadások segítségével még szélesebb közönséghez juttatták el.

Valerio Galli, a fiatal, de már nemzetközi karriert magáénak tudható karmester először fog ezen a helyszínen vezényelni. Irányításával a nemzetközi élvonalba tartozó énekesekből álló együttes szólaltatja majd meg Bizet muzsikáját. Kristīne Opolais mellett a norvég Lilly Jørstad mezzoszopránt – akit A sevillai borbély Rosinájaként ünnepel az operavilág, többek között a Bécsi Állami Operaházban nyújtott alakításáért – valamint az olasz Francesca di Saurót (a 6. nemzetközi Franca Mattiucci énekverseny „Legjobb fiatal operaénekes” és „Legjobb előadó” díját kiérdemlő fiatal tehetséget) hallhatják majd Carmenként.

Kristīne Opolais és a Carmen alkotógárdája (Fotó/Forrás: Andreas Tischler / Szentmargitbányai Kőfejtő)

A boldogtalan szerelmes, Don José szerepében Migran Agadzhanyan, Matthew White és Brian Michael Moore lépnek majd a különböző szereposztásokban színpadra. Migran Agadzhanyant a lírai-drámai mezőny egyik legígéretesebb fiatal tenoristájaként tartják számon, és ugyanez vonatkozik Moore-ra, valamint az amerikai Matthew White-ra is, aki ezzel a produkcióval debütál Európában. A hűséges Micaëla szerepében Carolina López Morenót láthatják majd, aki két évvel ezelőtt a Turandot Liùjaként órási sikert aratott a Szentmargitbányai Kőfejtőben. További szereposztásban két fiatal szopránt, Yulia Suleimanovátés Ana Garoticot hallhatja majd a közönség. A rámenős torreádort, Escamillót az olasz bariton, Vittorio Prato, illetve Sergey Kaydalovo viszi színpadra.

Pratót mindenekelőtt könnyed belcanto-interpretációi miatt ünnepli a nemzetközi operaélet, Kaydalov pedig a Bécsi Állami Operaház friss társulati tagjaként már nagy sikereket tudhat maga mögött.

További szerepekben olyan művészeket is újra köszönthetünk a színpadon, akik a korábbi években nagy sikerrel szerepeltek, mint például Nina Tarandek, Angelo Pollak, Mikołaj Bońkowski vagy Ivan Zinoviev.

Az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is a kiváló és jól bevált kórus, a Walter Zeh irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien lép fel. A negyedik évadába lépő, három magyar zenekar tagjaiból összeálló Piedra Fesztiválzenekart, a kőfejtő rezidens zenekarát sem kell a Nabuccóban, a Turandotban és A varázsfuvolában nyújtott teljesítménye után senkinek bemutatni.

A két évvel ezelőtti Turandotban a látványos kaszkadőrmutatványokért felelő Ran Arthur Braun kaszkadőrcsapata mellett ismét száz, minden korosztályt képviselő statisztákból álló csapat lép majd fel a kőbánya hatalmas, természetes színpadán.

 „A Carmen a legnépszerűbb operák egyike. Bizet főhőse a femme fatale megtestesítője, számítóan veti be bájait, végül pedig féltékeny szeretője keze által leli halálát.

Bizet mesterműve magával ragadó dallamokkal és ritmusokkal varázsolja el a hallgatóságot.

A rendezői csapat és jómagam is már most égünk a szervezés, rendezés vágyától és attól, hogy a csodás estékkel örvendeztethessük meg a publikumot” – nyilatkozta várakozással telve az új rendezés kapcsán Daniel Serafin, a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásainak művészeti vezetője.

„Az évek során számos szoprán megformálta már ezt a szerepet, számomra pedig jó lehetőség, hogy kiléphessek a skatulyából.

Carmen szenvedélyessége és ereje inspirál, és már alig várom, hogy részt vehessek ezen a művészi utazáson, a csillagos ég alatt

– nyilatkozta debütálása kapcsán Kristīne Opolais.

Bizet: Carmen
Szentmargitbányai Kőfejtő

Premier: július 12. 20:30
További előadások: július 13., 14., 15., 20., 21., 22., 23., 27., 28., 29. és 30., augusztus 3., 4., 5., 7., 10., 11., 12., 13., 17., 18., 19. és 20

Karmester: Valerio Galli
Rendező: Arnaud Bernard
Színpadkép: Alessandro Camera
Jelmez: Carla Ricotti
Kaszkadőrök: Ran Arthur Braun

Carmen: Kristīne Opolais / Lilly Jørstad / Francesca di Sauro
Don José: Migran Agadzhanyan / Matthew White / Brian Michael Moore
Micaëla: Carolina López Moreno / Yulia Suleimanova / Ana Garotic
Escamillo: Vittorio Prato / Sergey Kaydalov
Frasquita: Leah Manning / Aleksandra Szmyd
Mercédès: Nina Tarandek / Sofia Vinnik
Dancairo: Oleh Lebedyev / Matthias Störmer
Remendado: Angelo Pollak
Zuniga: Mikołaj Bońkowski / Ilja Kazakov
Moralès: Stefan Astakhov / Ivan Zinoviev

Philharmonia Chor Wien (karnagy: Walter Zeh)
A Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásának kaszkadőrjei és statisztái  
Piedra Festival Orchester

A Szentmargitbányai Kőfejtő Carmen előadásaira már kaphatók a jegyek a pan.event irodában, megrendelhetők a +43 2682 65065 telefonszám alatt vagy pedig a [email protected] email-címen. További információkat a www.operimsteinbruch.at oldalon találnak.

Fejléckép: Kristīne Opolais (fotó: Tatyana Vlasova)

Visit this link of Original Article

Related Articles

Back to top button