Életmód

Klasszikus zenétől a kortárs dallamokig


A Trio Energico fiatal művészekből álló klasszikus zongoratrió, amely “Korszakok gyöngyszemei” címmel jelentette meg első albumát. A lemezbemutató koncertjüket augusztus 29-én a Festetics Palotában rendezik meg.

A Trio Energico tagjai Ilosfai Csenge (hegedű), Mády-Szabó Eszter (cselló), és Vida Mónika Ruth (zongora) többszörös versenygyőztes művészek, mind szólóban, mind kamarazenében, és aktív résztvevői a hazai és nemzetközi zenei életnek.

Az együttes 2015-ben alakult, mikor még mindhárom zenész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult.

A jó barátság és összhang a zenélésben is nagyon hamar megmutatkozott: alig pár hónap együttműködés után kiemelt nívódíjat kaptak a Dohnányi Ernő Országos Kamarazenei Versenyen, majd ugyanebben az évben megnyerték a XIII. Premio Citta di Padova International Music Competition-t Olaszországban, ezt követően 2016-ban a Danubia Talents International Competition-t, valamint a The Art of Chamber Music International Competition-t.

Felléptek 2016-ban az USA-ban vendégművész együttesként a Lancaster International Piano Festival-on. Turnéztak Olaszországban, Romániában, Bulgáriában. Szólóestet adtak a Szófiai Filharmónia Kamaratermében, a Római és Bukaresti Magyar Akadémián, a sinaiai Peles Kastélyban, a padovai Palazzo Zacco Armeni-ben, a velencei Palazzo Albrizziben.

Ilosfai Csenge (hegedű), Mády-Szabó Eszter (cselló), Vida Mónika Ruth (zongora)  (Fotó/Forrás: Trio Energico/Török Anna )

Szerepeltek a 2015-ben megrendezett Milano Expo-n, élő koncertet adtak a Bartók Rádióban 2016-ban, valamint ugyanebben az évben felléptek a keszthelyi Festetics Kastélyban a Klassz a pARTon fesztivál meghívására. Visszatérő vendégei a váci Püspöki Palotának. Több ízben adtak koncertet a Budai Vár Zenetudományi Intézetében és a Művészetek Palotájának Üvegtermében.

Közös vágyuk, hogy mindenki számára elvigyék a klasszikus zene szeretetét és világát.

Hisznek a zene felszabadító, gyógyító erejében és abban, hogy ennek megtapasztalása mindenkinek jár. A felnőtt közönségnek szóló koncerteken kívül ifjúsági és gyermekműsort is adtak már.

Repertoárjuk széles és színes, a legismertebb művek mellett ritkábban játszott kincsek is megtalálhatóak benne a barokktól kezdve napjainkig. Céljuk a klasszikus repertoáron túl a nemzetközi és magyar kortárs zene népszerűsítése, amit örömmel illesztenek be koncertjeikbe.

Egyik fontosabb ilyen esemény a 2016-ban megrendezett Gárdonyi életműkoncertek fináléján adott szólóestjük. A 2019-ben felvették első lemezüket, amely a “Korszakok gyöngyszemei” címmel jelent meg. 

Trio Energico lemezbemutató koncert – Korszakok Gyöngyszemei

Műsor:

WOLFGANG AMADEUS MOZART: B-dúr divertimento K. 254.
ANTONÍN DVOŘÁK: E-moll „Dumky” trió Op. 90.
FRANZ SCHUBERT: Esz-dúr Adagio „Notturno” Op. 148. D. 897.
ASTOR PIAZZOLLA – JOSÉ BRAGATO: Négy évszak Buenos Airesben
GÁRDONYI ZOLTÁN: Dritte kleine Rhapsodie

Trio Energico:

Ilosfai Csenge (hegedű), Mády-Szabó Eszter (cselló), Vida Mónika Ruth (zongora) 

Rendező: Stand in Ave M. M. A. / Molnár Dávid

Helyszín: Festetics Palota

Időpont: 2021. 08. 29. 19:00

Fejléckép: Trio Energico/Török Anna 

Visit this link of Original Article

Related Articles

Leave a Reply


Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button