Életmód

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein


Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.

Február 5-én zárul az egy hónapon át tartó Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, három különleges koncertet tartogat a finisszázs programja. Az innovatív fesztivál elsődleges célja korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása, ahol a koncertek előtt vagy közben a közönség interaktív bemutatókon vehet részt, ezzel elősegítve az új kompozíciós elgondolások megértését.

A záróesemények sorában február 2-án a BIO feat. Murayama x TËRÏDÖ: Mozdulat kották című koncert az improvizációt állítja fókuszba. Az improvizáció mindennapjaink része – talán jobban, mint eddig a 21. században bármikor.

Felmerül a kérdés: mi különbözteti meg a rögtönzést a puszta káosztól?

Mint ahogy a fizika törvényei meghatározzák az ásványok vagy az élőlények sejtjeinek alakzatait, a zene- és táncművészetben is specifikus mintázatokat hoz létre egy-egy játékszabály, ami irányítja az improvizációt. Kötöttség és szabadság kreatív alkímiája valósul meg, amikor egy-egy zeneszerző vagy koreográfus ilyen módon teret ad az előadók pillanatnyi döntéseinek. A Seijiro Murayamával kiegészült Budapest Improvisers Orchestra és a TËRÏDÖ kollektíva táncművészei –

összesen 18 alkotó/előadóművész – közös koncertjén a megszokottnál mélyebb együttműködés valósul meg zeneszerzők, koreográfusok, improvizáló táncosok és zenészek között.

A mindkét médiumban tevékenykedő művész és zenei kurátor, Rubik Ernő Zoltán által megálmodott estén a jelenlét és a figyelem a kompozíciók potenciális alapanyagává absztrahál bármilyen eseményt, ami a megadott idő- és térbeli keretek között zajlik: legyen az kecses táncmozdulat, bőgőhúr-pendülés, vagy akár egy felmosórongy kicsavarása.

Abraz’ Ouverts (Fotó/Forrás: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál)

Február 4-én az Abraz’ Ouverts lép fel a Francia Intézetben, ahol a találkozás és az elválás problematikája merül fel, amit a nyelv és a különbözőségek tesznek olyan kényessé. Az Abraz’ Ouverts ennek az esetleges dilemmának a szemszögéből vizsgálja ezeket az újraegyesüléseket, ezeket az egyensúlyozó mozgásokat egyiktől a másikhoz, egyiktől a másik ellen, a minden duót mozgató feszültségek ütemében: cinkosság, barátság, szolidaritás, de nézeteltérés, rivalizálás, értetlenség, féltékenység is.

A két ütőhangszeres a színpadon éli át ezeket a különös találkozásokat, miközben a zarbon, egy perzsa ütőhangszeren játszanak rendhagyó módon,

ahogyan a költő is játszik a nyelvvel és a szavakkal. Eközben arra invitálnak bennünket, hogy kövessük és értsük különös játékaikat. Egy valószínűtlen parádé az, ahol egymásba botlanak, ismeretlen, de ismerős nyelven szólítják egymást, egyöntetű kórust zengnek, és még néhány tánclépésbe is belekezdenek… A kortárs zene, a zenés színház, az improvizáció és az iráni ritmusok kereszteződésében az Abraz’ Ouverts humorral és virtuozitással járja körül a zene és a gesztus, a hang és az érzés, a hagyomány és az alkotás közötti szoros kapcsolatot.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjének francia-, belga–magyar vegyes műsorában stílusok (Holló Aurél: Blue Note, Red Note) és különböző szólóhangszerek (köztük egy speciális gitár és énekhang), kultúrák (frankofón és magyar művek az elmúlt évekből), valamint

az erre alkalomra készülő ősbemutatók (Sitzia, Letort, Gryllus) várják a közönséget.

A koncerten továbbá a szingapúri, Párizsban élő zeneszerző, Diane Soh munkásságának izgalmas kulturális metszéspontjainak felderítésére vállalkozik az UMZE február 5-én a BMC-ben, Vajda Gergely kalauzolásával.

Fejléckép: BIO feat. Murayama x TËRÏDÖ (forrás: Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál)

Visit this link of Original Article

Related Articles

Back to top button