Életmód

Hólyagos kiütések, magas láz kíséri a Hevesben is terjedő vírust


Már felnőtteket is fertőz a kéz-láb-száj betegség, melyet jóindulatú gyerekbetegségként emlegetnek, azonban vannak, akik nagyon megszenvedik. Megyénkben is felütötte a fejét a vírus, melyről dr. Árvai Judit, poroszlói háziorvos beszélt a helo.hu-nak.

– Ezt a fertőző betegséget a coxsackie vírus okozza. Eleinte hasonlíthat a bárányhimlőre, főleg tíz éves korig jelentkezik, de felnőttek is elkaphatják. Cseppfertőzéssel terjed, ritkán okoz komolyabb szövődményeket, és körülbelül egy hét alatt meggyógyul, aki elkapta. Nem könnyű ellene védekezni, de mindenképp ajánlott a gyakori kézmosás, a szabad levegőn történő testmozgás és a vitamindús táplálkozás. Különösebb kezelést nem igényel. Javasolt hűtött, de nem jeges folyadékot innia a betegnek, és pépes, könnyen emészthető ételeket fogyasztania. Emellett gyermekeknek fájdalomcsillapító kúpok adása is célszerű. A szájnyálkahártya tünetek enyhítésére különböző vény nélküli ecsetelők kaphatók a gyógyszertárakban  – ismertette dr. Árvai Judit.

Jó hír viszont, hogy ezt a betegséget csak egyszer lehet elkapni. Tünetek, betegek, esetek a telkes cikkbenVisit this link of Original Article

Related Articles

Back to top button