Életmód

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén


1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.

A Népszínház utca 16. szám alatt, Latabár Kálmán egykori lakóhelyének falán helyezték el a művész emléktábláját Dr. Erőss Gábor kultúráért felelős alpolgármester, valamint Peller Károly színművész jelenlétében, akinek főszereplésével tartanak bemutatót Latabár Kálmán életéről november 24-én este a Spinoza Színházban. Az eseményen részt vett továbbá Latabár Kálmán lánya és unokái is.

Emléktábla-avatás Latabár Kálmán egykori lakóhelyén (Fotó/Forrás: Spinoza Színház)

Latabár Kálmán 1902. november 24-én született Kecskeméten. Dédapja, Latabár Endre Magyarország egyik  legismertebb színésze, színész-pedagógusa és színigazgatója volt, nagyapja Latabár Kálmán Árpád, apja idősebb Latabár Árpád, édesanyja, Deutsch Ilona mindannyian neves színészek voltak.

Az ifjú Kálmán 1921-ben végzett Rákosi Szidi színésziskolájában, 1923-ban szerződtette táncos-komikusként a Fővárosi Operettszínház. 1927 és 1933 között Árpád öccsével külföldön lépett fel zenés artistaszámokkal. Itthon játszott a Budai Színkörben, az Operettszínházban, a Pesti Színházban, a Művész Színházban, a Royal Orfeumban, majd 1945-től haláláig a Fővárosi Operettszínházban. A legendás Latabár színészdinasztia tagjait még a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 

10+1 érdekesség a magyar Charlie Chaplinről, Latabár Kálmánról

Kapcsolódó

10+1 érdekesség a magyar Charlie Chaplinről, Latabár Kálmánról

A 20. század egyik legkarakteresebb magyar színészét, a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész Latabár Kálmánt Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartotta. Páratlan humorát az anekdoták mellett számos felvétel, kabaréelőadás és tévéjáték őrzi. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet Latyiról, a komédiák koronázatlan királyáról.

Egyéni humorú, kiváló tánctudású komikus volt, akinek rögtönző és karikírozó készsége féktelen komédiázó kedvvel párosult. Népszerűségét csak fokozta méltatlankodó hanghordozása, félszeg mozgása, akrobatikus “ügyetlensége”. Az emigráns magyarok is számtalanszor hívták vendégszereplésre, szinte minden földrészen megfordult. Amerikában léggömbbel a kezében lépett a színpadra, ezekkel a szavakkal:

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt.”

Súlyos cukorbetegségben szenvedett, állapota 1970 elején fordult válságosra, majd hatvanhét éves korában, január 11-én hunyt el Budapesten.

A 120 éves évforduló alkalomból írta drámát Latabár Kálmán életéből Győrei Zsolt, aki különleges nézőpontból mutatja be a népszerű komikust. A Latabárné fia című előadás 39 év eseményeit sűríti bele egybe hét jelenetben, felelevenítve a színész pályájának legfontosabb állomásait. A Spinoza Színházban november 24-én debütáló művet színháztörténeti dokumentumok ihlették, de a történet fiktív, Peller Károly alakításán keresztül pedig egy érzékeny művész küzdelmei és vívódásai bontakoznak ki.

Fejléckép: Emléktábla Latabár Kálmán egykori lakóhelyén (forrás: Spinoza Színház)

Visit this link of Original Article

Related Articles

Back to top button