Canada

Egyszerű stresszlevezető módszerek


Lassan érkezik a tavasz, rügyeznek a fák, nyílnak a virágok, és ilyenkor mindannyiunkban megnő a tettvágy. Extra erőfeszítés nélkül leszünk szorgosabbak, motiváltabbak. Sosem érdemes azonban elfelejtenünk, hogy a nap végén érdemes lenyugodni, kikapcsolódni, hogy a továbbiakban is ugyanolyan temperamentummal folytathassunk tovább.

Ha stresszesek vagy túlterheltek vagyunk, érdemes megváltoztatni a minket körülvevő környezetet. Este 6 körül jót tesz, ha elhomályosítjuk a szobát, és már nem a nappali fényerő vesz körül minket. Tehetünk fel egy lejátszási listát, ami számunkra nyugtató zenékkel van tele, vagy párologtathatunk illóolajat. Ezek mellett természetesen ugyanúgy elvégezhetjük az esti feladatainkat: mosogatás, a gyerekek fürdetése, vacsorakészítés stb. Közben kevésbé érezzük komoly munkának azt, amit éppen csinálunk, viszont leereszthetünk egy fárasztó nap végén.

Segíthet egy pár perces séta a levegőn. Csak bámulni a felhőket hihetetlenül élénkítő hatással bírhat. Ilyenkor rájövünk, valójában milyen picik is vagyunk, és amint más perspektívából tekintünk az életünkre, a teendőlistánk már nem is tűnik olyan hosszúnak és nehézkesnek.

Ha a tudatosságot gyakoroljuk, remek módszer lehet a légzésünk megfigyelése. Akár tanulhatunk erre különféle technikákat is, de ha csak szimplán egy fotelben ülve, nyugodtan lélegzünk, és ennek ütemére összpontosítunk, az is relaxáló hatással bírhat.

Jó megoldás lehet néhány perc olvasást beiktatni a mindennapokba. Tisztában vagyok vele, hogy a legtöbbünk számára az olvasás egyfajta jutalom, amire csak akkor vagyunk hajlandóak időt szakítani, miután a ház makulátlanul tiszta, a mosogató fényesen csillog, a kutyát kivittük sétálni, és az ágynemű is illatos, de ha csak pár percről beszélünk, az ezek elvégzése előtt is beleférhet, és segíthet lelassítani is.

Grafománok írhatnak listát. Jó módszer akkor is, ha túl sok üres noteszünk hever a polcon. Legyen szó bakancslistáról, utazási listáról, hálalistáról, vagy bármiről, az írás kikapcsol.

Az állandóan emlegetett mozgás sem ok nélkül szerepel minden egészséggel kapcsolatos listán. A fizikai aktivitás óriási potenciált rejt, és nem csak a tökéletes gyakorlatok és edzéstervek számítanak. Bármilyen és bármennyi mozgás számít! Legyen szó öt perc nyújtásról, néhány jógapóz gyakorlásáról, vagy egy sétáról, az, ha tudatában vagyunk a saját fizikai valónknak, minden esetben meg fogja könnyíteni a folyamatot, hogy ki tudjunk szállni a saját fejünkből.

Milyen gyakran figyeljük meg, mennyi időt töltünk online? Néhány perc a Facebookon gyorsan 30 perc lesz, és el is száll a magunkra szánt idő, miközben nem csináltunk semmit. Nem vagyok sem az internet, sem a szociális média ellen, de esténként egy rövid időszak ezek használata nélkül biztosan új fényt visz az életünkbe.

Amit manapság sokszor alábecsülnek, pedig sokszor értékes lehet, ha megfelelően alkalmazzuk, a határok felállítása. Hiszen ezt nem csak a gyerekeinknek, hanem magunknak is megtehetjük. Ha nyomaszt minket egy feladat, munka, valamivel szeretnénk haladni, miközben a gyerekekkel is játszanunk illene, határozzunk el dolgokat! Lentebb néhány példa:

A következő két órában, amíg a fiammal játszom, nem fogok a házimunkára gondolni. A következő egy órában elvégzem a legszükségesebb házimunkákat, és nem fogom magam amiatt rosszul érezni, hogy a fiamat arra buzdítom, játsszon egy kicsit egyedül.

Visit this link of Original Article

Related Articles

Back to top button