Életmód

Arany Medve-életműdíjjal ismerik el Steven Spielberget a 73. Berlinalén


Karrierjével nem csupán nézők generációit varázsolta el szerte a világon, hanem új értelmet adott a mozinak mint az álmok gyárának – indokolta a filmfesztivál a döntését. A Schindler listája rendezője februárban veheti át az elismerést.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nem kifejezetten arról híres, hogy a hollywoodi alkotók munkáját ismeri el, ám a jövő évi rendezvényen ezt most mégis megteszik: a 73. alkalommal megrendezendő fesztiválon ugyanis Arany Medve-életműdíjjal ismerik el Steven Spielberget.

Indoklásukban úgy fogalmaztak, a rendező karrierjével nem csupán nézők generációit varázsolta el szerte a világon, hanem új értelmet adott a mozinak mint az álmok gyárának. „Legyen szó akár a tinédzserek örökösen mágikus világáról, vagy a történelem által egy életre megfaragott valóságról,

filmjei egy másik szintre emelnek minket, ahol a nagyvászon válik a megfelelő felületté, hogy érzelmeink kiteljesedjenek

– fogalmazott a fesztivál igazgatóduója, Mariette Rissenbeek és Carlo Chatrian. Hozzátették, ha 2023 egy új kezdetet jelent, akkor nem is találhatnának jobb kezdést, mint amit Spielberg munkája kínál. Egyúttal közölték azt is, hogy a seregszemlén levetítik a művész munkáinak nagyrészét.

Steven Spielberg kétségkívül a világ egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rendezője. Nevéhez több mint száz film és sorozat fűződik.

Karrierje során tizenkilenc alkalommal jelölték Oscar-díjra, az aranyszobrot háromszor el is hódította.

Sokoldalúságát jelzi, hogy filmográfiájában szinte valamennyi műfajra találunk példát. Legyen szó akár egzisztenciális thrillerről (Párbaj), horrorról (A cápa), kalandfilmről (Jurassic Park, Indiana Johns-filmek, E.T. A földönkívüli), történelmi drámáról (Schindler listája, Ryan közlegény megmentése), életrajzi drámáról (Kapj el, ha tudsz), gyerekfilmekről (Hook), vagy épp sci-firől (Különvélemény), minden zsánerben maradandót alkotott.

Spielberg legújabb filmje, A Fabelman család a közelmúltban debütált az Egyesült Államokban, a kritika eddig vegyesen fogadta az erősen önéletrajzi ihletésű történetet – akadt, aki egyszerűen „egomasszásnak” minősítette, míg mások szerették az alkotást. A hazai mozikban 2023. január 19-től láthatjuk a Fórum Hungary forgalmazásában.

Forrás: Berlinale

Fejléckép: Steven Spielberg 2016-ban (fotó: Frazer Harrison / Getty Images Hungary)

Visit this link of Original Article

Related Articles

Back to top button